Skip to main content

Privacy Policy

At Kapital DX Sdn Bhd (Company Registration No. 202001022343 (1378663-V)) (“KLDX”, “we”, “us” or “our”), we value your privacy and strive to protect your personal data in accordance with the requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”).

In keeping with that goal, we have developed this Privacy Notice to explain how we may collect, use and share your personal data, and the choices that you have with respect to your personal data.

Contents:

 

[A] Applicability of this Privacy Notice

This Privacy Notice applies to you when you interact with us in the course of a prospective or ongoing business relationship, or when you browse, use, access, register for an account on, subscribe and/or deal with any Tokens, on our websites (whose domain names include but are not limited to www.kldx.com), platforms and other applications that are developed or is under the control of KLDX  “Services”).

We do not offer our Services to, or intentionally or knowingly collect personal data directly from, individuals under the age of 18 years old. Visitors under 18 years old are not permitted to use our Services or submit their personal data to our Services.

This Privacy Notice does not apply to KLDX’s employees, third party service providers and job applicants who are subject to a separate privacy notice.

[B] Collection of Your Personal Data

Personal data in this Privacy Notice means any information in our possession that relates directly or indirectly to an individual to the extent that the individual can be identified from that and from other information in our possession. The personal data that we collect may also include sensitive personal data which means any personal data consisting of information as your physical or mental health or condition, your political opinions, religious beliefs or other beliefs of a similar nature, the commission or alleged commission of any offence by yourself, or any other personal data as the Minister may determine.

The personal data that may be collected and processed by us in the course of your dealings with us includes:

  1. personal identification and contact information such as your full name, title, date of birth, nationality, contact number (e.g., home, office or mobile), gender, place of residence (and/or proof of residence), mailing address, e-mail address, details of government-issued identification document (e.g., National Registration Identity Card (“NRIC”) or Passport);
  2. identity verification or biometric identification information such as your photograph, the selfie you provide us when creating your account, evidence of yourself with your identification documentation;
  3. information required by tax, financial, securities and anti-money laundering laws such as information required for politically exposed person (PEP) declaration and US Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) declaration;
  4. employment information such as your employment status, occupation type, name of employer or nature of self-employment, nature of industry of employment;
  5. financial information such as your source of income, source of wealth, source of funds, estimated net worth, income level, bank account information, tax documents, or other proof of income or net worth;
  6. investor profile such as investor type, investment holding strategy, purpose of investment, annual anticipated investment amount;
  7. transaction information such as the purpose of transaction, the transaction data that is recorded on your account that is registered with us and information on the recipient of any transaction conducted using your account with us;
  8. information obtained from third parties such as your credit information, online identifiers relating to fraud prevention, suspected criminal activity, sanction information or other personal information about you provided by a service provider appointed to help us provide our services;
  9. technical information or metadata such as cookies, geolocation information, browser name and version information, IP address information, device fingerprint data, authentication data and click-stream data;
  10. information relating to your activities, habits, preferences and interests arising from your use of our Services including your views or opinions made known to us via feedback or surveys;
  11. information from your correspondence such as information provided to us when engaging with our customer support and/or responses to surveys; and
  12. any other personal data you provide to us or collected by us in the course of your dealings with us.

We may collect and receive your personal data in a variety of ways, for instance:

  1. directly from you, when you choose to give it to us such as when your use our Services or when you register for an account to use our Services, when you take part in any activities or events organized by us, or when you communicate with us by email,chat, telephone, social media channels or any other means; and
  2. indirectly, when we obtain information from third parties such as identity verification services, credit reporting agencies, regulatory and enforcement agencies, public databases or sources, third parties that are connected to you (e.g., other customers that are related to you), and from such other sources to which you have given your consent to disclose your personal data.

[C] How We Use Your Personal Data

We will process your personal data in accordance with the PDPA, its applicable regulations, guidelines and/or orders, taking into account the latest amendments to the foregoing, this Privacy Notice and any privacy terms contained in your agreement(s) or terms with us.

We may ‘process’ your personal data by collecting, recording, holding, storing, using and/or disclosing it for the following purposes:

  1. to process, facilitate, administer and/or provide you with our Services;
  2. to manage and maintain your account with us;
  3. to carry out, manage and/or maintain your relationship with us, your commercial transactions and dealings with us;
  4. to process your orders, payments, including providing billing to you, maintaining financial records, administering your account, assessing or verifying your bank account information and facilitating payments of any amount due to us;
  5. to provide you with service support, management and optimization, customer support and other related services, including responding to your inquiries, concerns or complaints;
  6. to improve our products and services, and to develop new products and services;
  7. to notify you about benefits and changes to the features of our products and services;
  8. to provide you with general and/or personalized advertising and marketing materials;
  9. to respond to your enquiries and to resolve disputes;
  10. to carry out profiling based on your usage, activity or preferences, including by analysing how you use our Services on a personalized or aggregated basis in order to gather information on demography, interests, and behaviours so that we can better understand you and can tailor our Services in accordance with your preferences;
  11. to conduct market research or surveys, internal marketing analysis, product analysis, customer profiling activities, analysis of customer patterns, behaviours and choices, planning and statistical analysis, including preparation of reports of such analysis and the use of the results of such analysis for various purposes including for the research, development and marketing of our and/or our selected third parties’ products and/or services;
  12. to promote our products and/or services, or promote products and/or services of third parties which we think may be of interest to you, including to personalize our products and/or services for you, including directing certain marketing communications, campaigns or promotions to make them more relevant to you or to analyse request and usage patterns so that we may improve our products and/or services or for any related market research purposes, either internally or through third parties;
  13. to contact you to discuss our services and/or products (and any changes to them);
  14. to send you newsletters, seasonal greetings and offers;
  15. to obtain your credit information and verify your credit history with data obtained from credit reporting agencies or any other source deemed appropriate under any applicable law, regulation, guidelines, regulatory requirement or directive in relation to your transaction with us;
  16. to verify your identity in accordance with Know Your Customer (“KYC”), Anti-Money Laundering (“AML”) and Counter-Terrorist Financing (“CFT”) requirements;
  17. to perform sanctions screening on you in compliance with all required sanctions screening processes imposed by, for example, the United Nations, European Union, UK Treasury and US Office of Foreign Assets Control (“OFAC”) and to take measures to prevent transacting with individuals, companies and countries appearing on these sanctions lists;
  18. to fulfill any legal obligations or requirements imposed by law or by any government and regulatory authorities (e.g., the Securities Commission of Malaysia (“SC”));
  19. for fraud prevention and security purposes;
  20. for internal administrative purposes; and
  21. any other purposes that are necessary or related to your relationship with us.

(Collectively referred to as “Purposes”).

Please note that we may also anonymise or aggregate your personal data by excluding information (such as your name) that make the data personally identifiable to you (“Anonymous Information“). As Anonymous Information is no longer considered personal data for the purpose of the PDPA, our processing of Anonymous Information is not subject to the requirements as stated in this Privacy Notice.

[D] Cookies and Similar Technologies

When you access our websites, we use cookies and other similar technologies that automatically collect information from your device or web browser when you access or interact with our websites. Example information that may be collected through such technologies include your IP address information, language preference, and your device or web browser identification information.

The information collected is used to distinguish you from other users, to provide a better experience when you browse our website, and to improve the website’s performance and usefulness.

If you prefer that we do not collect your information through the use of cookies and other similar technologies, you can set your web browser or device to refuse to accept cookies, delete our cookies after visiting our website or browse our website using your web browser’s anonymous usage settings.

[E] Consequences of Providing Incomplete Personal Data

It is necessary for us to collect and process your personal data. If you do not provide us with your personal data, we will not be able to effectively provide our Services to you or process your personal data for any of the Purposes, if at all.

[F] Disclosure of Your Personal Data

We will not disclose any of your personal data to any third party without your consent, except to the following categories of persons (whether within or outside Malaysia):

  1. credit reporting agencies;
  2. entities within our group of companies (including our subsidiaries, related and/or associated companies);
  3. our professional advisers, vendors, suppliers, agents, contractors, third party service providers, companies providing services relating to marketing and consultancy to us, business partners, insurance companies, investors, banks, financial institutions, in connection with any of the Purposes above;
  4. successor(s) in title to us;
  5. any governmental agencies, regulatory authorities and/or statutory bodies;
  6. assignees, transferees or any other parties involved in any corporate exercise (e.g., proposed or actual mergers and/or acquisitions, joint venture, restructuring, transfer, funding exercise, asset sale or any other matter of such nature which relates to KLDX); and
  7. and where necessary, to any party who undertakes to keep your personal data confidential in carrying out the Purposes mentioned above or to persons whom we are compelled or required under the law to make such disclosure to.

[G] Security Measures to Protect Your Personal Data

The security of your personal data is very important to us. As such, we take appropriate technical and organizational measures to protect your personal data from loss, misuse, and unauthorized access or disclosure. These steps take into account the sensitivity of the information we collect, process and store, and the current state of technology.

However, given the nature of communications and information processing technology, KLDX cannot guarantee that information during transmission through the Internet or while stored on our systems or otherwise in our care will be absolutely safe from intrusion by others. When you click a link to a third-party site, you will be leaving our site and we don’t control or endorse what is on third-party sites

You confirm that all personal data provided by you is accurate and complete, and that none of it is misleading or out of date. You will promptly update us in the event of any change to your personal data.

[H] Retention of Your Personal Data

We will retain your personal data, in compliance with this Privacy Notice for the duration of your relationship with us, and afterwards for such period as may be necessary for our business  purposes, to protect our interests and that of our customers, as required by law and as per the PDPA permits.

[I] Your Rights

You have the following rights under the PDPA in respect of your personal data that is held by us:

  1. the right to request for access to and for a copy of your personal data;
  2. the right to request to update or correct your personal data; and
  3. the right to request us to limit the processing and use of your personal data (for example, requesting us to stop sending you any marketing and promotional materials or contacting you for marketing purposes).

However, please note that your abovementioned rights under the PDPA is subject to our right to rely on any statutory exemptions and/or exceptions to collect, use and disclose your personal data.

If you wish to exercise any of the above rights, please submit your request in writing to the contact details below.

[J] Contact Us

If you have any query or complaints in relation to this Privacy Notice or how we handle your personal data, please contact us as per below:

Customer Service Officer

Address : Unit A-11-8 & A-11-9, Level 11, Tower A
Menara UOA Bangsar,
No. 5, Jalan Bangsar Utama 1,
59000 Kuala Lumpur.
Contact No. : +603 – 2276 3253
Email Address : support@kldx.com

[K] Amendments to this Privacy Notice

We reserve the right to update and amend this Privacy Notice from time to time. We will notify you of any amendments to this Privacy Notice via announcements on our website or other appropriate means. If we amend this Privacy Notice, the amendment will only apply to personal data collected after we have posted the revised Privacy Notice.

[L] Language

This Privacy Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia pursuant to the requirements prescribed by Section 7(3) of the PDPA. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

[M] Acceptance

By using our Services or by providing your personal data to us, you agree that you have read and understood this Privacy Notice and you consent to us processing your personal data in accordance with this Privacy Notice. You confirm that all personal data provided by you is accurate and complete, and that none of it is misleading or out of date. You will promptly update us in the event of any change to your personal data.

To the extent that you have provided (or will provide) personal data about your directors, shareholders, employees, representatives, agents (if you are a corporate entity/an organisation) and/or other individuals, you confirm that you have explained (or will explain) to them that their personal data will be provided to, and processed by, us and you represent and warrant that you have obtained their consent to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in accordance with this Privacy Notice.

Notis Privasi

Di Kapital DX Sdn. Bhd. (No. Pendaftaran Syarikat 202001022343 (1378663-V)) (“KLDX”, “kami” atau “kita”), kami menghargai privasi anda dan berusaha untuk melindungi data peribadi anda selaras dengan keperluan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“APDP”).

Selaras dengan matlamat tersebut, kami telah menyediakan Notis Privasi ini untuk menerangkan bagaimana kami mungkin mengumpul, menggunakan dan berkongsi data peribadi anda, dan pilihan yang anda ada berkenaan dengan data peribadi anda.

Kandungan:

 

[A] Kebolehpakaian Notis Privasi Ini

Notis Privasi ini terpakai kepada anda apabila anda berinteraksi dengan kami sepanjang hubungan perniagaan prospektif atau berterusan anda dengan kami, atau apabila anda menyemak imbas, menggunakan, mengakses, mendaftar untuk akaun di, melanggan dan/atau berurusan dengan mana-mana Token, di laman web kami (yang nama domainnya termasuk tetapi tidak terhad kepada www.kldx.com), platform dan aplikasi lain yang dibangunkan atau berada di bawah kawalan KLDX (“Perkhidmatan”).

Kami tidak menawarkan Perkhidmatan kami kepada, atau secara sengaja mengumpul data peribadi secara langsung daripada individu di bawah umur 18 tahun. Pelawat di bawah umur
18 tahun tidak dibenarkan menggunakan Perkhidmatan kami atau menyerahkan data peribadi mereka kepada Perkhidmatan kami.

Notis Privasi ini tidak terpakai kepada pekerja, penyedia perkhidmatan pihak ketiga dan pemohon pekerjaan KLDX yang tertakluk kepada notis privasi yang berasingan.

[B] Pengumpulan Data Peribadi Anda

Data peribadi dalam Notis Privasi ini bermaksud apa-apa maklumat dalam milikan kami yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung dengan individu sehingga individu itu dapat dikenal pasti daripada maklumat tersebut dan daripada maklumat lain yang dimiliki oleh kami. Data peribadi yang kami kumpulkan juga mungkin termasuk data peribadi sensitif yang bermaksud apa-apa data peribadi yang terdiri daripada maklumat mengenai kesihatan atau keadaan fizikal atau mental anda, pendapat politik anda, kepercayaan agama atau kepercayaan lain anda yang serupa, perlakuan atau dakwaan melakukan apa-apa kesalahan oleh anda, atau apa-apa data peribadi lain yang ditentukan oleh Menteri.

Data peribadi yang mungkin dikumpulkan dan diproses oleh kami sepanjang urusan anda dengan kami termasuk:

  1. maklumat pengenalan peribadi dan maklumat hubungan seperti nama penuh anda, gelaran, tarikh lahir, kewarganegaraan, nombor hubungan (contohnya, rumah, pejabat atau telefon bimbit), jantina, tempat tinggal (dan / atau bukti tempat tinggal), alamat surat-menyurat, alamat e-mel, butiran dokumen pengenalan yang dikeluarkan oleh kerajaan (contohnya, Kad Pengenalan (“KP“) atau Pasport);
  2. maklumat pengesahan identiti atau pengenalan biometrik seperti gambar anda, swafoto yang anda berikan kepada kami semasa pendaftaran akaun anda, bukti diri anda dengan dokumentasi pengenalan anda;
  3. maklumat yang diperlukan oleh undang-undang cukai, kewangan, sekuriti dan pencegahan pengubahan wang haram seperti maklumat yang diperlukan untuk pengisytiharan orang terdedah politik (politically exposed person atau PEP) dan pengisytiharan Akta Pematuhan Cukai Akaun Asing Amerika Syarikat (US Foreign Account Tax Compliance Act atau FATCA) ;
  4. maklumat pekerjaan seperti status pekerjaan anda, jenis pekerjaan, nama majikan atau sifat pekerjaan sendiri, sifat industri pekerjaan;
  5. maklumat kewangan seperti sumber pendapatan anda, sumber kekayaan, sumber dana, anggaran nilai harta bersih, tahap pendapatan, maklumat akaun bank, dokumen cukai, atau bukti pendapatan atau nilai harta bersih lain;
  6. maklumat transaksi seperti tujuan transaksi, data transaksi yang direkodkan pada akaun anda yang didaftarkan dengan kami dan maklumat mengenai penerima sebarang transaksi yang dijalankan menggunakan akaun anda dengan kami;
  7. profil pelabur seperti jenis pelabur, strategi pegangan pelaburan, tujuan pelaburan, jumlah pelaburan tahunan yang dijangkakan;
  8. maklumat yang diperoleh daripada pihak ketiga seperti maklumat kredit anda, pengecam dalam talian yang berkaitan dengan pencegahan penipuan, aktiviti jenayah yang disyaki, maklumat sekatan atau maklumat peribadi lain tentang anda yang disediakan oleh penyedia perkhidmatan yang dilantik untuk membantu kami menyediakan perkhidmatan kami;
  9. maklumat teknikal atau metadata seperti kuki, maklumat geolokasi, nama pelayar dan maklumat versi, maklumat alamat IP, data cap jari peranti, data pengesahan dan data klik-strim;
  10. maklumat yang berkaitan dengan aktiviti, tabiat, keutamaan dan kepentingan anda yang timbul daripada penggunaan Perkhidmatan kami oleh anda termasuk pandangan atau pendapat anda yang dimaklumkan kepada kami melalui maklum balas atau tinjauan;
  11. maklumat daripada persuratan anda seperti maklumat yang diberikan kepada kami semasa anda berhubung dengan sokongan pelanggan kami dan/atau maklum balas kepada kaji selidik; dan
  12. apa-apa data peribadi lain yang anda berikan kepada kami atau dikumpulkan oleh kami sepanjang urus anda dengan kami.

Kami mungkin mengumpul dan menerima data peribadi anda melalui pelbagai cara, contohnya:

  1. secara langsung daripada anda, apabila anda memilih untuk memberikannya kepada kami seperti apabila anda menggunakan Perkhidmatan kami atau apabila anda mendaftar untuk akaun untuk menggunakan Perkhidmatan kami, apabila anda mengambil bahagian dalam sebarang aktiviti atau acara yang dianjurkan oleh kami, atau apabila anda berkomunikasi dengan kami melalui e-mel, perbualan dalam talian, telefon, saluran media sosial atau apa-apa cara lain;
  2. secara tidak langsung, apabila kami memperoleh maklumat daripada pihak ketiga seperti perkhidmatan pengesahan identiti, agensi pelaporan kredit, agensi kawal selia dan penguatkuasaan, pangkalan data atau sumber awam, pihak ketiga yang berkaitan dengan anda (contohnya, pelanggan lain yang berkaitan dengan anda), dan daripada sumber lain yang anda telah memberikan persetujuan anda untuk mendedahkan data peribadi anda.

[C] Cara Kami Menggunakan Data Peribadi Anda

Kami akan memproses data peribadi anda mengikut APDP, peraturan, garis panduan dan/atau perintah yang berkenaan, dengan mengambil kira pindaan terkini kepada perkara di atas, Notis Privasi ini dan sebarang terma privasi yang terkandung dalam perjanjian atau terma anda dengan kami.

Kami mungkin ‘memproses’ data peribadi anda dengan mengumpul, merakam, memegang, menyimpan, menggunakan dan/atau mendedahkannya untuk tujuan-tujuan berikut:

  1. untuk memproses, memudahkan, mentadbir dan/atau menyediakan perkhidmatan kamikepada anda;
  2. untuk mengurus dan menyelenggara akaun anda dengan kami;
  3. untuk menjalankan, mengurus dan/atau mengekalkan hubungan anda dengan kami, transaksi komersial anda dan urusan dengan kami;
  4. untuk memproses pesanan, pembayaran, termasuk menyediakan pengebilan kepada anda, mengekalkan rekod kewangan, mentadbir akaun anda, menilai atau mengesahkan butiran akaun bank anda dan memudahkan pembayaran apa-apa jumlah yang perlu dibayar kepada kami;
  5. untuk memberi anda sokongan perkhidmatan, pengurusan dan pengoptimuman, sokongan pelanggan dan perkhidmatan lain yang berkaitan, termasuk menjawab pertanyaan, kebimbangan atau aduan anda;
  6. untuk meningkatkan produk dan perkhidmatan kami, dan untuk membangunkan produk dan perkhidmatan baru;
  7. untuk memberitahu anda tentang faedah dan perubahan kepada ciri-ciri produk dan perkhidmatan kami;
  8. untuk memberi anda bahan pengiklanan dan pemasaran yang umum dan/atau yang diperibadikan;
  9. untuk menjawab pertanyaan anda dan untuk menyelesaikan pertikaian;
  10. untuk menjalankan pemprofilan berdasarkan penggunaan, aktiviti atau pilihan anda, termasuk dengan menganalisis cara anda menggunakan Perkhidmatan kami secara peribadi atau agregat untuk mengumpulkan maklumat mengenai demografi, minat, dan tingkah laku supaya kami dapat memahami anda dengan lebih baik dan dapat menyesuaikan Perkhidmatan kami mengikut pilihan anda;
  11. untuk menjalankan penyelidikan atau tinjauan pasaran, analisis pemasaran dalaman, analisis produk, aktiviti profil pelanggan, analisis corak pelanggan, tingkah laku dan pilihan, perancangan dan analisis statistik, termasuk penyediaan laporan analisis tersebut dan penggunaan hasil analisis tersebut untuk pelbagai tujuan termasuk untuk penyelidikan, pembangunan dan pemasaran produk dan/atau perkhidmatan pihak ketiga kami dan/atau pilihan kami yang dipilih;
  12. untuk mempromosikan produk dan/atau perkhidmatan kami, atau mempromosikan produk dan/atau perkhidmatan pihak ketiga yang kami fikir mungkin menarik minat anda, termasuk memperibadikan produk dan/atau perkhidmatan kami untuk anda, termasuk mengarahkan komunikasi pemasaran, kempen atau promosi tertentu untuk menjadikannya lebih relevan kepada anda atau menganalisis corak permintaan dan penggunaan supaya kami boleh menambah baik produk dan/atau perkhidmatan kami atau untuk mana-mana yang berkaitan tujuan penyelidikan pasaran, sama ada secara dalaman atau melalui pihak ketiga;
  13. untuk menghubungi anda untuk membincangkan perkhidmatan dan /atau produk kami(dan sebarang perubahan kepada mereka);
  14. untuk menghantar surat berita, ucapan bermusim dan tawaran;
  15. untuk mendapatkan maklumat kredit anda dan mengesahkan sejarah kredit anda dengan data yang diperoleh daripada agensi pelaporan kredit atau mana-mana sumber lain yang dianggap sesuai di bawah mana-mana undang-undang, peraturan, garis panduan, keperluan kawal selia atau arahan yang berkaitan dengan transaksi anda dengan kami;
  16. untuk mengesahkan identiti anda mengikut keperluan Kenali Pelanggan Anda (“KPA“), Pencegahan Pengubahan Wang Haram (“PPWH“) dan Membanteras Pembiayaan
    Keganasan (“MBK“);
  17. untuk melakukan pemeriksaan sekatan ke atas anda dengan mematuhi semua proses pemeriksaan sekatan yang dikenakan oleh, sebagai contoh, Pertubuhan BangsaBangsa Bersatu, Kesatuan Eropah, Perbendaharaan UK dan Pejabat Kawalan Aset Asing Amerika Syarikat dan untuk mengambil langkah-langkah untuk mencegah berurus niaga dengan individu, syarikat dan negara yang muncul dalam senarai sekatan ini;
  18. untuk memenuhi apa-apa kewajipan atau keperluan undang-undang yang dikenakan di bawah undang-undang atau oleh mana-mana pihak berkuasa kerajaan dan kawal selia (contohnya, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (“SS“));
  19. untuk tujuan pencegahan dan keselamatan penipuan;
  20. untuk tujuan pentadbiran dalaman; dan
  21. sebarang tujuan lain yang perlu atau berkaitan dengan hubungan anda dengan kami.

(Secara kolektifnya dirujuk sebagai “Tujuan”).

Sila ambil perhatian bahawa kami juga mungkin menganonimkan atau mengagregatkan data peribadi anda dengan mengecualikan maklumat (seperti nama anda) yang menjadikan data tersebut boleh dikenal pasti secara peribadi kepada anda (“Maklumat Tanpa Nama“). Memandangkan Maklumat Tanpa Nama tidak lagi dianggap sebagai data peribadi untuk tujuan PDPA, pemprosesan Maklumat Tanpa Nama kami tidak tertakluk kepada keperluan seperti yang dinyatakan dalam Notis Privasi ini.

[E] Kuki dan Teknologi Serupa

Apabila anda mengakses laman web kami, kami menggunakan kuki dan teknologi lain yang serupa yang secara automatik mengumpul maklumat daripada peranti atau pelayar web anda apabila anda mengakses atau berinteraksi dengan laman web kami. Contoh maklumat yang mungkin dikumpulkan melalui teknologi tersebut termasuk maklumat alamat IP anda, keutamaan bahasa, dan maklumat pengenalan peranti atau pelayar web anda.

Maklumat yang dikumpulkan digunakan untuk membezakan anda daripada pengguna lain, untuk memberikan pengalaman yang lebih baik apabila anda melayari laman web kami, dan untuk meningkatkan prestasi dan kegunaan laman web.

Jika anda lebih suka bahawa kami tidak mengumpul maklumat anda melalui penggunaan kuki dan teknologi lain yang serupa, anda boleh menetapkan pelayar web atau peranti anda untuk
menolak penerimaan kuki, memadam kuki kami selepas melawat laman web kami atau melayari laman web kami menggunakan tetapan penggunaan anonim pelayar web anda.

[D] Akibat Menyediakan Data Peribadi yang Tidak Lengkap

Kami perlu mengumpul dan memproses data peribadi anda. Jika anda tidak memberikan kami data peribadi anda, kami tidak akan dapat menyediakan Perkhidmatan kami dengan berkesan
kepada anda atau memproses data peribadi anda untuk mana-mana Tujuan, jika sama sekali.

[F] Pendedahan Data Peribadi Anda

Kami tidak akan mendedahkan mana-mana data peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga tanpa persetujuan anda, kecuali kepada kategori-kategori pihak ketiga berikut (sama ada di dalam atau di luar Malaysia):

  1. agensi pelaporan kredit;
  2. entiti dalam kumpulan syarikat kami (termasuk anak syarikat kami, syarikat berkaitan dan/atau syarikat bersekutu);
  3. penasihat profesional kami, vendor, pembekal, ejen, kontraktor, penyedia perkhidmatan pihak ketiga, syarikat yang menyediakan perkhidmatan yang berkaitan dengan pemasaran dan perundingan kepada kami, rakan kongsi perniagaan, syarikat insurans, pelabur, bank, institusi kewangan, berkaitan dengan mana-mana Tujuan di atas;
  4. pengganti dalam hak milik kepada kami;
  5. mana-mana agensi kerajaan, pihak berkuasa kawal selia dan/atau badan berkanun;
  6. pemegang serah hak, pemegang pindah milik atau mana-mana pihak lain yang terlibat dalam sebarang aktiviti korporat (contohnya, cadangan atau penggabungan dan/atau pengambilalihan sebenar, usaha sama, penyusunan semula, pemindahan, pembiayaan, penjualan aset atau apa-apa perkara lain yang berkaitan dengan KLDX); dan
  7. dan jika perlu, kepada mana-mana pihak yang berjanji untuk merahsiakan data peribadi anda dalam melaksanakan Tujuan yang dinyatakan di atas atau kepada orang-orang
    yang kami diperlukan atau dikehendaki di bawah undang-undang untuk membuat pendedahan tersebut kepada.

[G] Langkah-langkah Keselamatan untuk Melindungi Data Peribadi Anda

Keselamatan data peribadi anda sangat penting bagi kami. Oleh itu, kami mengambil langkahlangkah teknikal dan organisasi yang sesuai untuk melindungi data peribadi anda daripada kehilangan, penyalahgunaan, dan akses atau pendedahan yang tidak dibenarkan. Langkahlangkah ini mengambil kira sensitiviti maklumat yang kami kumpulkan, proses dan simpan, dan keadaan teknologi semasa.

Walau bagaimanapun, memandangkan sifat teknologi komunikasi dan pemprosesan maklumat, KLDX tidak dapat menjamin bahawa maklumat semasa penghantaran melalui Internet atau semasa disimpan di sistem kami atau sebaliknya dalam penjagaan kami akan benar-benar selamat daripada pencerobohan oleh orang lain. Apabila anda mengklik pautan ke laman web pihak ketiga, anda akan meninggalkan laman web kami dan kami tidak mengawal atau menyokong apa yang ada di laman web pihak ketiga.

Anda mengesahkan bahawa semua data peribadi yang diberikan oleh anda adalah tepat dan lengkap, dan tiada satu pun daripadanya mengelirukan atau yang belum dikemaskinikan. Anda akan segera memberitahu kami sekiranya terdapat sebarang perubahan kepada data peribadi anda.

[H] Pengekalan Data Peribadi Anda

Kami akan menyimpan data peribadi anda, dengan mematuhi Notis Privasi ini sepanjang tempoh hubungan anda dengan kami, dan selepas itu untuk apa-apa tempoh yang mungkin diperlukan untuk tujuan perniagaan kami, untuk melindungi kepentingan kami dan pelanggan kami, seperti yang dikehendaki oleh undang-undang dan seperti yang dibenarkan oleh APDP.

[I] Hak Anda

Anda mempunyai hak-hak berikut di bawah APDP berkenaan dengan data peribadi anda yang dipegang oleh kami:

  1. hak untuk meminta akses kepada dan untuk salinan data peribadi anda;
  2. hak untuk meminta untuk mengemas kini atau membetulkan data peribadi anda; dan
  3. hak untuk meminta kami mengehadkan pemprosesan dan penggunaan data peribadi anda (contohnya, meminta kami berhenti menghantar apa-apa bahan pemasaran dan promosi atau menghubungi anda untuk tujuan pemasaran).

Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa hak anda yang disebutkan di atas di bawah APDP adalah tertakluk kepada hak kami untuk bergantung kepada sebarang pengecualian berkanun dan/atau pengecualian untuk mengumpul, menggunakan dan mendedahkan data peribadi anda.

Jika anda ingin melaksanakan mana-mana hak di atas, sila hantar permintaan anda secara bertulis kepada butiran hubungan di bawah.

[J] Hubungi Kami

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan berhubung dengan Notis Privasi ini atau cara kami mengendalikan data peribadi anda, sila hubungi kami di maklumat hubungan berikut:

Pegawai Khidmat Pelanggan

Alamat : Unit A-11-8 & A-11-9, Level 11, Tower A,
Menara UOA Bangsar,
No. 5, Jalan Bangsar Utama 1,
59000 Kuala Lumpur.
No. Perhubungan. : +603 – 2276 3253
Alamat Emel : support@kldx.com

[K] Pindaan kepada Notis Privasi ini

Kami berhak untuk mengemas kini dan meminda Notis Privasi ini dari semasa ke semasa. Kami akan memberitahu anda tentang sebarang pindaan kepada Notis Privasi ini melalui pengumuman di laman web kami atau cara lain yang sesuai. Sekiranya kami meminda Notis Privasi ini, pindaan tersebut hanya akan berlaku untuk data peribadi yang dikumpulkan setelah kami menyiarkan Notis Privasi yang disemak semula.

[L] Bahasa

Notis Privasi ini dikeluarkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia menurut keperluan yang ditetapkan oleh Seksyen 7(3) APDP. Sekiranya terdapat sebarang ketidakselarasan atau percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

[M] Penerimaan

Dengan menggunakan Perkhidmatan kami atau dengan memberikan data peribadi anda kepada kami, anda bersetuju bahawa anda telah membaca dan memahami Notis Privasi ini dan anda bersetuju untuk kami memproses data peribadi anda mengikut Notis Privasi ini. Anda mengesahkan bahawa semua data peribadi yang diberikan oleh anda adalah tepat dan lengkap, dan tidak ada yang mengelirukan atau tidak dikemaskini. Anda akan segera mengemas kini kami sekiranya berlaku sebarang perubahan pada data peribadi anda.

Setakat yang telah anda berikan (atau akan memberikan) data peribadi mengenai pengarah, pemegang saham, pekerja, wakil, ejen anda (jika anda adalah entiti korporat / organisasi) dan / atau individu lain, anda mengesahkan bahawa anda telah menjelaskan (atau akan menjelaskan) kepada mereka bahawa data peribadi mereka akan diberikan kepada, dan diproses oleh, kami dan anda mewakili dan menjamin bahawa anda telah memperoleh persetujuan mereka untuk pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka mengikut Notis Privasi ini.

Speak to Us





    * Required Field

    By using this site, you agree to our Privacy Policy and Platform Terms and Conditions.